La Falla L’Alcota-Sagunt de Quart de Poblet guanya el Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro 2020

El pròxim 28 de febrer, a les 19 hores, se presenta el número 13 de la publicació, en el saló Constantí Llombart de Lo Rat Penat (Trinquet de Cavallers, 9). En este mateix acte, amenisat en música de tabal i dolçaina, s’entregarà el XII Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro, que enguany se’n va a parar a la figura de l’Exposició del Ninot presentada per la Falla L’Alcota-Sagunt de Quart de Poblet de l’artiste Xaume Torrent Arenas. “S’ha valorat la mística i espiritual recurrència a l’ancestral tradició del teriomorfisme, practicada per cultures milenàries com l’egípcia i la valenciana, entre unes atres”.

El Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro naixqué en el número 2 de la revista per a promoure en el món faller “la sàtira a tomba oberta, el sarcasme sense mirar pèl apuntant a objectius immediats i reconeixibles”. El premi es tria entre els ninots presentats a l’Exposició del Ninot promoguda per JCF. Este concurs, des de sempre, s’ha centrat en la calitat plàstica dels ninots. “El premi «Lletrafaller» es planteja per tant com un complement al premi oficial, centrant-se en l’atra caent del ninot: la crítica, sense parar esment en l’importància de la falla en que està plantat o en el seu realisme”.

El llector trobarà, entre uns atres, texts sobre la ‘moguda’ fallera dels 80 i 90, les Falles i la reivindicació de l’Estatut d’Autonomia en les primeres décades del sigle XX, els premis a les Falles que otorgava Lo Rat Penat abans que escomençara a fer-ho l’Ajuntament, la Falla de Loriguilla, els llibrets cantats de Cadis o un reportage sobre Esteve Victòria i Miguel Carceller. Aixina mateix, no falten el nostre tradicional “recorregut a banda” per les falles de totes les categories i una completa recopilació de les de la Secció Especial, com també les entrevistes a la Fallera Major i a la Fallera Major Infantil de Valéncia, l’auca lletrafallera o la desfilà de ninots de l’Exposició. Enguany s’incorpora com a novetat un atre recorregut: totes les Falles de Catarroja.

Per primera volta, l’artiste i dissenyador gràfic gadità Antonio Vela Oliva firma la portada. Vela, ademés de ser l’autor del cartell oficial del Carnaval de Cadis de 2020, és un artiste que se dedica des de fa més de dos décades al disseny gràfic i a la pintura. La publicació fallera inclou també les ilustracions del dissenyador caraqueny Luis Moreno, del valencià Mascarós, de l’artiste Víctor Valero, aixina com les de Toni Ugó. Tot, versat per Nelo Pinyol i l’auca de Pereta Endolç.

Enguany, per una atra banda, junt en la revista, se torna a adjuntar el Llibret de l’atra Falla de l’Ajuntament, editat pel Casal Bernat i Baldoví, que recupera l’històrica capçalera de El Mòle. Fon la primera publicació periòdica en llengua valenciana. Editada baix l’espenta principal de Josep Maria Bonilla (Nap i Col) i en la colaboració, entre atres, de Josep Bernat i Baldoví (Garrofa), la revista fon eixemple de l’us de la sàtira i la retranca valenciana per a aproximar-se a la conflictiva realitat social i política de la seua época.