La Falla Séneca-Yecla guanya el Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro 2019

Marina Civera, Fallera Major de Valéncia, farà entrega del guardó el divendres durant la presentació de la revista en el saló d’actes de JCF

¡«Lletrafaller» dels carrers és l’ama! El pròxim 8 de març, a les 20 hores se presenta el número 12 de la publicació, en el saló d’actes de Junta Central Fallera de Valéncia (Avinguda de la Plata, 117). En este mateix acte, amenisat en música de tabal i dolçaina, s’entregarà el XI Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro, que enguany se’n va a parar a la figura de l’Exposició del Ninot presentada per la Falla Séneca-Yecla. S’ha valorat la gràcia i l’intenció del ninot, que representa als artistes cansats dels ‘chafatallers’ i, sobretot, de les visites inesperades, que s’allarguen…

El Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro naixqué en el número 2 de la revista per a promoure en el món faller “la sàtira a tomba oberta, el sarcasme sense mirar pèl apuntant a objectius immediats i reconeixibles”. El premi es tria entre els ninots presentats a l’Exposició del Ninot promoguda per JCF. Este concurs, des de sempre, s’ha centrat en la calitat plàstica dels ninots. “El premi «Lletrafaller» es planteja per tant com un complement al premi oficial, centrant-se en l’atra caent del ninot: la crítica, sense parar esment en l’importància de la falla en que està plantat o en el seu realisme”. L’encarregada d’entregar el premi serà la Fallera Major de Valéncia, Marina Civera (com és costum en la majoria d’edicions).

La Falla Séneca-Yecla guanya el Premi «Lletrafaller» al Ninot de Més Tro 2019

L’entrevista a la valenciana Bisila Bokoko, experta en negocis radicada en Nova York i exdirectora de l’Institut Valencià d’Exportació, obri els artículs de la revista. L’història de les Falles en Mèxic, l’entrevista a PichiAvo, l’Himne i el ritual faller, la pilota valenciana o la «Falla No Ni Poc» de Bolbait són alguns dels texts que seguixen. El llector trobarà uns atres continguts com el nostre tradicional “recorregut a banda” per les falles de totes les categories i una completa recopilació de les de la Secció Especial. No falten les entrevistes a la Fallera Major i a la Fallera Major Infantil de Valéncia, l’auca lletrafallera o la desfilà de ninots de l’Exposició.

Per primera volta, l’artiste faller i dissenyador gràfic Víctor Valero és l’autor de la portada. Per al director de la publicació, el periodiste Juli Amadeu Àrias, “contar en un artiste i amic com Víctor és un plaer, pel seu estil, per la seua trayectòria i per haver innovat en temps en que uns atres no ho feen”. Valero (que ha firmat en seudònims com ‘Marc Martell’, ‘Valero Bis’ o ara ‘Changa’) estudià Belles Arts en l’Escola de Sant Carles i té una llarga trayectòria com a artiste faller, ilustrador i especialiste en disseny gràfic. Creador de numeroses falles, especialment infantils, estes han rebut l’aplaudiment de la crítica especialisada, aixina com diversos guardons de primer nivell. La publicació fallera inclou també les ilustracions del dissenyador caraqueny Luis Moreno, del valencià Mascarós, aixina com les de Toni Ugó. Tot, versat per Nelo Pinyol i l’auca de Pereta Endolç.

Enguany, per una atra banda, junt en la revista, s’adjunta el Llibret de l’atra Falla de l’Ajuntament, editat pel Casal Bernat i Baldoví (que també s’entrega en la revista amiga Actualidad Fallera).
«Lletrafaller» és una revista editada per l’editorial L’Oronella i per Foment de les Lletres Valencianes. Foment és una entitat que presidix l’escritor Òscar Rueda –al remat, també president del Casal Bernat i Baldoví– i de la qual formen part com a directius el poeta Ricart Folgado, Miquel Ramon i Quiles i el director de «Lletrafaller».

Font: LletraFaller